http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0121&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pelancongan&pg=pl_02.htm
APABILA bercakap mengenai hidangan masakan Cina, pasti ramai akan mengakui tentang keenakan masakan tersebut.
Hidangan yang dimasak dengan menggunakan bahan-bahan segar dan kaedah
yang ringkas itu menyebabkan masakan Cina menjadi antara pilihan yang
digemari ramai.
Bagi masyarakat Cina di negara ini mahu pun di Singapura, Ipoh terkenal sebagai 'syurga' masakan Cina.
Justeru, tidak hairanlah, ramai pengunjung dari seluruh negara dan
negara Kota Singa itu sanggup datang ke bandar raya ini semata-mata
untuk merasai kepelbagaian masakan Cina yang terdapat di situ.
Namun, status halal menjadi penghalang bagi masyarakat beragama Islam
untuk menikmati hidangan tersebut kerana tidak banyak restoran Cina
Muslim di negara ini, apatah lagi di negeri Perak Darul Ridzuan.
Kini, masalah tersebut bukan lagi halangan bagi penggemar masakan
Cina kerana pemilik rangkaian restoran masakan Cina Muslim, Sharin Low
Abdullah telah membuka cawangan terbarunya di Persiaran Greenhill, Ipoh,
Perak.
Cawangan ketujuh Restoran Hj. Sharin Low Grand yang mula beroperasi
sejak September tahun lalu itu menyajikan lebih 100 hidangan masakan
asli Cina yang dimasak oleh chef berpengalaman bagi menjaga keaslian
hidangan di restoran tersebut.
Pengurus cawangannya, Wong Meng berkata, masakan yang terdapat di sini adalah 100 peratus masakan Cina Muslim.
"Istimewanya masakan di sini kerana ia menggunakan perencah yang dihasilkan sendiri seperti kicap khas, perasa dan sebagainya.
"Begitu juga dengan tauhu dan air soya, ia turut dihasilkan oleh pengusaha Cina Muslim," katanya kepada S2 baru-baru ini.
Wong Meng memberitahu, antara hidangan yang menjadi kesukaan
pengunjung adalah telur masin kwai tau meow, sotong masak asam, ayam
kong po, hoi sin to fu kang, udang mentega, kerapu cheong ching dan
ketam lak chi.
Malah katanya, hidangan itik panggang merupakan antara pilihan yang digemari ramai pelanggan restoran tersebut.
"Bagi penggemar itik panggang, mereka boleh dapatkan di sini tanpa
was-was. Bukan mudah mendapatkan itik panggang halal kerana ia biasanya
diusahakan oleh peniaga berbangsa Cina," katanya.
Restoran Hj. Sharin Low Grand yang sesuai untuk seisi keluarga ini
beroperasi bermula pada pukul 11 pagi hingga 11 malam, setiap hari.
Bagi membuat tempahan, orang ramai boleh menghubungi talian 05-5242472.
kat kuantan ada tak restoren masakan cina halal? TT_TT
ReplyDelete